Veel aan de hand, zelf aan het stuur

Er is veel aan de hand, in de wereld, tussen mensen en in mensen zelf. Ik merk het aan de complexiteit die coachees inbrengen in de sessies en niet minder als ik de krant opensla of het journaal kijk. Hoe daar een modus in te vinden? Meer dan ooit lijkt dat een zoektocht waar geen eenduidig en eenvoudig antwoord op is. En meer dan ooit lijkt het noodzakelijk om die zoektocht wel aan te gaan. Ik zie veel dappere mensen deze weken, die dingen aangaan waarvan ze weten dat het niet persé makkelijk, maar wel nodig is.

Als mensen starten met coaching, merk ik soms in het begin een angst dat ze met coaching niet meer zelf in charge zijn. Die aanname kunnen we bij de eerste ontmoeting al uit de weg ruimen, want het is niet zo. Coaching is erop gericht juist méér regie te ervaren over je eigen proces en je eigen leven.

Krachtig hierbij is het ontwerpen van onze samenwerking. Dat doen we aan het begin en gedurende het traject kunnen we het evalueren en bijstellen. Dat maakt dat je te allen tijde kunt benoemen wat voor jou wel en niet werkt aan de coaching en wat je van mij wel of juist niet nodig hebt. En ik omgekeerd van jou.

We beginnen elke sessie met verkennen waar jij het over wilt hebben en wat je hoopt dat je op dat gebied met de sessie te bereiken. Dit geeft jou regie geeft en creëert helderheid over waar we mee aan de slag gaan.

Omdat coaching geen advies is, zul je nooit weggaan met acties die je zelf niet wilt, maar alleen met voor jou betekenisvolle acties. Dat betekent niet dat daar nooit uitdaging in zal zitten, soms is het belangrijk je stappen groter te formuleren dan je zelf voor mogelijk had gehouden. Dit is echter nooit vanuit pushen, altijd vanuit ergens nóg meer in stappen en jezelf nóg meer toestaan.

Veel regie dus. Vraagt coaching dan geen loslaten? Wat je mag loslaten is regie over het proces tijdens de coaching. Die neem ik als coach voor mijn rekening en ik leun daarin sterk op wat we in het ontwerpen van onze samenwerking tegen elkaar hebben gezegd. Dat maakt dat jij je helemaal op jezelf kunt focussen en het maximale uit een sessie kunt halen.

Geef een reactie