Erbij blijven in tijden van transitie

In mindfulness gaat het over de kracht van aandacht en hoe dat een sleutel naar meer rust in je leven kan zijn. Ik geloof daar in, net als in de kracht van intenties die je kunt hebben. Aandacht richt energie.

Er is ook een vorm van aandacht richten die ik ‘erbij blijven’ noem, daarbij richt je je aandacht niet als een lamp ergens op, maar lijkt het meer op uithouden. Dit erbij blijven is krachtig in tijden van verandering en onzekerheid. Waar blijf je dan eigenlijk bij? Bij de angsten en twijfels? Ook, maar ook bij de fase waar je bent, wat dat met je doet, wat daar de moeilijke en mooie dingen in zijn. Kortom, bij alles. In erbij blijven zie je dingen onder ogen zonder er verhalen met goed en fout van te maken, is het gewoon wat het is, onderken je dat.

Samen met anderen ergens bij blijven is niet altijd makkelijk, omdat we lastige dingen graag met elkaar oplossen en weer weg willen hebben. Maar soms gaat dat niet. Als het wel lukt in een relatie of een vriendschap om samen bij iets moeilijks, pijnlijks, verdietigs te kunnen zijn, voel je dat de intimiteit toeneemt en voel je kracht. Ergens komt die dan vandaan, niet uit actie, maar uit het erbij kunnen zijn zelf.

In coaching zijn deze momenten hele krachtige doorgangen. Ernaartoe durven gaan en erbij kunnen blijven transformeert.

Geef een reactie