Keuzesoep

Keuzes, hoeveel zou je er op een dag maken? En op basis waarvan? En als er geen restricties waren, wat zou je dan kiezen? Het leven dat je leidt of een heel ander leven? Het afgelopen half jaar had ik tijd om hierover te mijmeren, te lezen en op onderzoek uit te gaan. Op dag 3 van mijn sabbatical schreef ik er een blog over. Eentje die ik nooit geplaatst heb, omdat het op dat moment nog eng was, ik wist toch helemaal nog niet hoe het uit zou pakken? Ik deel hem nu alsnog, omdat het me intrigeert hoe krachtig de keuze om te vertrouwen achteraf is gebleken. En hoe je tóch kunt kiezen binnen heel veel niet weten, omdat er altijd iets is wat je wél weet. Lees maar:

“In een zee van tijd en ruimte ontdekken wat je echt wilt. Gisteren schreef een oud-collega op Facebook dat ze dat op dit moment de spannendste uitdaging vindt. Toen ik terugschreef dat ik tijd en ruimte voor dezelfde vraag heb, antwoordde ze dat ze denkt dat ik mijn bestemming wel weet en dat ze vermoedt dat het genieten van een sabbatical mij wel goed zal lukken.

Die avond skype ik met mijn Noorse coachvriendin Trine en ze vraagt me wat mijn ankerpunten voor deze tijd zijn, waar ik naar op zoek ben. “A balance between doing and being, knowing when it is time to act and when to sit back”.

“What is needed for that?” 

“A fundament of trust.”

Ze zegt dat ze de beslissing om dit sabbatical te nemen al zo’n actie van vertrouwen vindt.

Mooi wat anderen zien. Ik grijp het aan om te vertrouwen. Dit is de gelegenheid om echt te doen waar ik van droom en ik kan honderdduizend excuses verzinnen om het zelfs nu niet te doen, maar waarom? Omdat ik dan iets anders de schuld kan geven dat het me niet is gelukt? Nee, volledige verantwoordelijkheid wil ik nemen. Als ik iets geleerd heb in het Leadership-traject, dan is het dat Leaders response-able zijn for their world. En ik ben een leider.

Een leider met een open plan. Die soep gaat koken. Ik heb ingrediënten voor de komende maanden, het recept is nog niet klaar. Dit gaat er in mijn heksensoep en geloof me (dan beloof ik je dat zelf ook te doen), over 6 maanden is hier de baan uitgerold die precies bij mij past:

-Lezen en delen; ik lees graag over organisatiekunde, leiderschap, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Vaak heb ik het gevoel dat alles uiteindelijk om een zelfde kern gaat: hoe we de energie die er in overvoed is zo kunnen kanaliseren dat we groeien, als mens en als organisatie. Delen wat ik lees doe ik meestal in het klein met vrienden en collega’s, maar dat mag wat groter. Nog zoeken naar een vorm.

-Reizen en schrijven; op dit moment denk ik aan Japan als bestemming. Of toch naar de Ashram van Amma in Kerala, India?

-Verder bouwen aan onze school in oprichting met Brenda; NGL is een school waar we eerlijk onderwijs bieden aan leerlingen die echte dingen willen leren.

-Mijn coachingspraktijk uitbouwen, acties daarvoor zijn: een website bouwen, me inschrijven bij de KvK, nieuwe kaartjes maken. Zelf weer een coach nemen.

-Thuis als fijne plek; troep opruimen, plekken in huis kloppender maken.

-Dingen maken; van appeltaart tot timmeren, creatief of nagemaakt, er moeten de komende tijd dingen gemaakt worden. Ook puzzels van 1000 stukjes.

En omdat dit ook nu al een reis is, heb ik besloten erover te schrijven. Ik verwacht onderweg wel zo nu en dan te verdwalen, denk zelfs dat dat moet. Als ik reis vind ik het altijd fijn om niet alles dicht te timmeren, ruimte te laten voor het onverwachte en dat is ook voor de komende maanden mijn plan. Er moeten heus wat tickets geboekt, afspraken gemaakt, maar mijn zee van tijd en ruimte moet ook een grote dosis Joukje-chaos houden. Dit is dag 3 by the way. Leuk als je mij volgt.”

En de uitkomsten? Alle ingrediënten – en meer- zijn in de soep gegaan en hij smaakt naar meer. Een soep-recepten boek -maar dan over keuzes maken- is in de maak, het heet ‘roadmaps to choices’ en de typologie moet zodanig worden dat je er ook ‘roads to map choices’ in kunt lezen. Jouw input daarvoor is zeer welkom, wat helpt jou in je keuzeprocessen? Ik waardeer het als je het me laat weten,  via een reactie op dit blog, het contactformulier, mail,  telefoon of bij een kop soep, kies maar 😉

0B53AF4A-AE38-4140-AE69-E954A1CA12CD

1 Comment

Geef een reactie